Gerçek haber halktan Taraf
35,9360 %0.03
37,5175 %0.2
45,1117 %0.23
Gerçek Taraf / Samsun Haber SAMSUN Samsun’da Kulak Isıran Soğuk

Samsun’da Kulak Isıran Soğuk

 

Samsun, Pazartesi gününe soğuk bir hava ile uyandı. Sabah erkenden kalkan işine ve okula giden kişiler hissetmiştir bu günkü soğuk havayı. Güneşli fakat buz gibi soğuk bir hava ile Samsun, haftanın ilk gününe başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden 9 derece daha aşağıda seyretmesi vatandaşlara zor anlar yaşattı. Sabah saatlerinde termometrelerin -1 dereceyi göstermesine rağmen hissedilen sıcaklık -4 derecelere kadar inmesi halk arasında kulak ısırması ya da kulak kesilmesi diye tabir edilen, soğuk ısırmasına neden oldu

 

Soğuk Isırması Nedir?

Soğuk ısırması, cildin soğuğa maruz kalan ya da yeterince korunmayan bölgelerinin dokularda buz kristallerinin oluşmasından dolayı donmasından kaynaklanır. En sık etkilenen bölgeler kulaklar, burun, yüz ile el ve ayak parmaklandın İlk başta deri kızarabilir ve acıyabilir.

Soğuk ısırması devam ederken cilt beyazlaşır ve solar. Ciddi vakalarda grimsi maviye ya da siyaha döner; soğuktur ve dokun­ması zordur. Etkilenen bölgede his olmayabilir. 20 cm’den daha büyük olan soğuk ısırmaları doktor tarafından tedavi edilmelidir.

 

 

 Ciddi soğuk ısırması vakaları:
Birilerinden yardım çağırmasını isteyin ya da siz 112’i arayın. Kişiyi sıcak bir yere götürün. Yeniden donma riski varsa donan bölgeyi ısıtmayın ya da buzunu çözmeyin. Kişinin rahat etmesini sağlayın soğuk ısırması olan bölgeye dokunmayın. Tıbbi yardım gelene kadar kişinin yanından ayrılmayın.

 

Hafif soğuk ısırması yakaları:
Soğuk ısırması olan bölgenin üzerini örtün ve kişiyi sıcak bir yere götürün. Soğuk ısırması olan bölge­leri ovalamayın. Deri pembeleşmeye başlayana ve his geri dönene kadar etkilenen bölgeyi ılık su altında tutun. Isırma sırasında bu bölgede acı olması normaldir. Yakınlarınızda su yoksa soğuk ısırması olan bölgeyi dikkatli bir şekilde sarın. Şişmesini önlemek için bu bölgeyi kalbin üzerinde tutun.

 

 

Uzmanlar, çetin kış şartlarında insanların kulak donması riskine maruz kalabileceğine dikkati çekti.

Bu hastalığın vücudun uç kısımları, kulak, ayak ve ellerde daha fazla görülebileceğine işaret eden Almaç, "Buralarda damarlar yüzeyseldir biraz. Onun için de soğuk bu damarlarda büzüşme etkisi yaratıyor. Dolayısıyla damarlar daraldığı için bölge beslenemiyor. Bunun sonucunda ’donma’ dediğimiz olaylar oluyor" diye konuştu.

Almaç, beslenemeyen damarlar nedeniyle dokuların öldüğüne dikkati çekerek "Kulağını, kulak kepçesinin bir kısmını, parmağını kaybeden kişiler olabiliyor. O yüzden bu bölgeler çok hassas. Isıya karşı duyarlı. Onun için soğuktan çok fazla etkileniyor. Organlar beslenemiyor, onun için o bölgede kabuklanmalar oluyor, sonuçta bir kısmı yok oluyor. Organı resmen düşüyor" ifadesini kullandı.

 

Soğuk ortamdan hemen sıcak ortama geçilmemesini söyleyen uzmanlar "Soğukta uzun süre kalmış kişinin hemen sıcak ortama alınması zarar getiriyor. Onun için ılıman ortama alınması gerekiyor. Ilık pansumanlarla bu bölgelere kurtarılabildiği kadar tedavi yapılıyor ama artık donmuş, beslenememiş, üzerinden belli süre geçmişse kaçınılmaz şekilde dokuyu kaybediyoruz. Bazen geriye dönüşü de imkansız olabiliyor. Vatandaşlarımız ’kulak donması’ deyip geçmesin. Vücudun uç ve ince kısımlarını çok iyi korumamız lazım. Uzun süre soğukta kalmamamız, tedbir almamız ve bilinçli yaklaşmamız gerekiyor" dedi.

 

 

Samsun’da Kulak Isıran Soğuk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *