Bilim insanları, kanser tedavisinde çığır açabilecek yeni bir yöntem geliştirdi. Rice Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi ve Texas Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, aminosiyanin moleküllerini yakın kızılötesi ışıkla uyararak kanser hücrelerini yok etmeyi başardı.
Aminosiyanin Molekülleri ile Kanser Tedavisi
Aminosiyaninler, biyolojik görüntüleme ve kanserin tespitinde kullanılan sentetik boyalardır. Araştırmacılar, bu molekülleri yakın kızılötesi ışık ile uyararak moleküllerin titreşimlerini senkronize etti. Bu titreşimler, kanser hücrelerinin zarlarını parçalayarak hücrelerin yok olmasına yol açtı.
Moleküler Kırıcılar: Feringa Motorlarına Göre Daha Etkili
Bu yeni tedavi yöntemi, moleküler kırıcılar olarak adlandırılan ve daha önce geliştirilen Feringa tipi motorlara göre önemli avantajlar sunuyor. Moleküler kırıcılar, Feringa motorlarından bir milyon kat daha hızlı çalışıyor ve görünür ışık yerine yakın kızılötesi ışık ile aktive edilebiliyor. Bu sayede vücudun daha derinlerine ulaşarak ameliyatsız tedavi mümkün hale gelebilir.
Yüzde 99 Başarı ile Hücreler Yok Edildi
Laboratuvar ortamında kültürlenmiş kanser hücreleri üzerinde yapılan testlerde, bu yöntem yüzde 99 başarı oranı ile hücreleri yok etti. Melanom tümörlü fareler üzerinde yapılan deneylerde ise hayvanların yarısının kanserden tamamen kurtulduğu gözlemlendi.