Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre "kasten yaralama suçu," bir kişinin vücut bütünlüğüne yönelik bilerek ve isteyerek yapılan müdahaleleri içerir. Bu suçun temel hali, TCK 86. madde ile düzenlenmiştir ve mağdurun vücuduna acı verilmesi, sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmayı kapsar. Bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak, suçun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte olması halinde ceza 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına çevrilebilir.
Kasten yaralama suçunun oluşabilmesi için fiziksel temas şart değildir. Fail, mağdurun vücuduna dokunmadan da zarar verebilir. Örneğin, yüksek sesle gürültü yaparak mağdurun kulaklarında kalıcı hasara yol açmak veya başka bir şekilde zarar vermek de bu kapsamda değerlendirilebilir.
Kasten yaralama suçunun nitelikli halleri ise cezayı artırıcı nedenlerdir. Bunlar arasında;
- Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı işlenmesi,
- Beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişilere karşı işlenmesi,
- Kamu görevinin yerine getirilmesi nedeniyle işlenmesi,
- Kamu görevlisinin nüfuzunu kötüye kullanarak işlenmesi,
- Silahla işlenmesi,
- Canavarca hisle işlenmesi gibi durumlar bulunmaktadır.
Dolayısıyla somut olayda suçun işleniş biçimi, kullanılan araçlar, failin kişisel özellikleri ve mağdurun durumu ceza miktarını etkiler. Örneğin, suçun silahla işlenmesi, mağdurun üstsoyu, altsoyu, eşi veya kardeşi olması, ya da mağdurun yerine getirdiği bir kamu görevi nedeniyle saldırıya uğraması cezanın artırılmasına yol açar. Bu nedenle kasten yaralama suçuna ilişkin yargılamada müşteki ve sanıkların kendilerini alanında uzman bir Ankara ceza avukatı ile temsil etmeleri tavsiye edilmektedir.
Bu durumlarda verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ancak, suç "canavarca hisle" işlendiğinde ceza bir kat artırılır.
Kasten yaralama fiili, mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, konuşmasında sürekli zorluğa, yaşamını tehlikeye sokacak bir duruma veya gebe kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olmuşsa, verilecek ceza bir kat artırılır. Eğer mağdurun iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa girmesine, duyularından birinin kaybına veya yüzünün sürekli değişmesine neden olursa, ceza iki kat artırılır. Yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması durumunda da ceza artırılır. Son olarak, kasten yaralama sonucunda mağdurun ölümü meydana gelirse ceza daha da ağırlaştırılır.
Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/kasten-yaralama-sucu