Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat Ayı Açılış Toplantısı'nda kahverengi kokarca zararlısıyla mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bölgede tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarcaya (Halyomorpha halys) karşı biyolojik mücadele kapsamında doğaya yaklaşık 1.000.000 adet Japon samuray arısı salınacak.
Biyolojik Mücadele İçin Japon Samuray Arısı Üretilecek
Başkan Halit Doğan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilecek olan samuray arılarının doğaya salınarak kahverengi kokarca ile mücadelede doğal ve sürdürülebilir çözümler oluşturulacağını belirtti. Samsun Büyükşehir Belediyesi, enstitü tarafından yürütülecek çalışmalara destek vererek, tarım alanlarını bu zararlı böceğe karşı korumayı hedefliyor.
Kimyasal Mücadele ve İlaçlama Çalışmaları Başladı
Kahverengi kokarcanın yoğun olduğu Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy ve Ondokuz Mayıs ilçelerinde kimyasal mücadele çalışmaları başlatıldı.
- 1 Mart - 15 Nisan tarihleri arasında 26 kişilik ekip kışlak mücadelesi yapacak.
- Kışlağa giriş döneminde 48 kişilik bir ekip biyosidal ürünlerle ilaçlama çalışmalarına devam edecek.
Farkındalık ve Eğitim Çalışmaları Hız Kazandı
Samsun Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca ile mücadelede farkındalığı artırmak amacıyla 2024 yılı itibarıyla eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandırdı.
- 17 ilçede 15 bin el broşürü ve 2 bin 250 afiş dağıtıldı.
- 950 adet feromon tuzak sahaya yerleştirildi.
- Çiftçilere kahverengi kokarca ile mücadele konusunda eğitimler verilmeye başlandı.
Başkan Doğan, 2025 yılında da desteklerin artarak devam edeceğini belirterek, samuray arısı üretim kapasitesinin artırılması için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne personel desteği sağlanacağını ifade etti.
Bölge Çiftçileri İçin Kritik Mücadele
Samsun Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca zararlısının bölgedeki tarımsal üretime zarar vermesini önlemek için biyolojik ve kimyasal mücadele çalışmalarına etkin bir şekilde destek vermeye devam edecek.