Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olmalıdır?
Doğal ve estetik bir diş eti, portakal kabuğu görüntüsünde, açık pembe renkte olmalıdır. Dişleri kök başlangıçlarında saran ve konturlarını takip eden muntazam bir diş eti sınırına sahiptir. Sağlıklı diş etlerinde kırmızılık, şişkinlik ya da enfeksiyon bulunmaz. Fırçalama sırasında ya da diş ipi kullanırken diş etlerinde kanama olmaz.
Periodontal Hastalıkları Nelerdir?
Periodontal hastalıklar, diş eti ve dişleri destekleyen kemik dokuları da etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erken dönemde teşhis edildiklerinde tedaviye kolay ve başarılı bir şekilde cevap verir. Gingivitis, dişetindeki enfeksiyonu tanımlar ve diş eti hastalığının başlangıcıdır. Gingivitisin esas nedeni bakteri plağı oluşumudur. Diş hekimine düzenli aralıklarla gitmek ciddi diş ve diş eti hastalıklarının erken teşhis edilmesini sağlayabilir.
Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?
Bakteri plağı, sigara, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, ilaç kullanımı, diş sıkmak veya gıcırdatmak, diyabet, kötü beslenme gibi çeşitli faktörler diş eti hastalıklarına neden olabilir. Özellikle ağız hijyenine dikkat etmek ve düzenli diş hekimi kontrollerinden geçmek önemlidir.
Belirtileri Nelerdir?
Dişeti hastalıkları geniş bir yelpazede belirtilere sahiptir. Dişetleri şişer, kızarır, kanar, çekilir, diş boyları uzar, ağız kokusu oluşabilir. Diş et kanamaları önemsenmeli ve tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir. Vitamin ve mineral eksikliği diş etlerini hassaslaştırabilir ve kanamalara neden olabilir.
Diş Eti Kanamasını Nasıl Önlenir?
Dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak, sağlıklı beslenmek diş eti kanamalarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri de diş ve diş eti sağlığını korumak için önemlidir.
İlaç Kullanımı Diş Eti Hastalığına Neden Olabilir mi?
Bazı sistemik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar diş etlerinde büyümeye ya da diğer sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ilaç kullanımında diş hekimine danışmak önemlidir.
Diş ve Diş Eti Sağlığını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
Sağlıklı diş ve dişetleri için düzenli ağız bakımı şarttır. Bakteri plağının temizlenmesi, diş hekimi kontrolleri, diş taşı temizliği gibi adımlarla diş eti hastalıklarının önüne geçmek mümkündür. Kişiye özel ağız bakım planı yapmak da diş sağlığını korumak için önemlidir.