Erdoğan'dan Sert Mesajlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin 23. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, İsrail'in bölgedeki politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, "İsrail'in bölgeyi tümüyle ateşe verme girişimlerinin önünde duracağız" diyerek, Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini bir kez daha vurguladı. Erdoğan, Abbas’ın Türkiye ziyareti hakkında ise, "Özgürlük mücadelesi veren Filistin halkının sesini dünyaya bir kez de Meclis kürsümüzden duyuracak" dedi.
Görüşmelerin Gündemi
Mahmud Abbas'ın Ankara ziyaretinde, Hamas'ın yeni yönetimi ile El Fetih'in birlik hükümeti kurma girişimleri, İsrail-Hamas savaşı ve Gazze'deki insani kriz konularının ele alınması bekleniyor. Abbas'ın ayrıca Filistin sorunu ve İsrail-Hamas savaşı konusunda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.
Yarın, TBMM'de bir konuşma yapacak olan Abbas, Filistin halkının mücadelesine dikkat çekecek. Ziyaretin, Türkiye'nin Filistin sorununa ilişkin uluslararası platformda oynayacağı rol açısından da önemli bir adım olması bekleniyor.
Mahmud Abbas Kimdir?
Mahmud Abbas, 26 Mart 1935 tarihinde Filistin'in kuzeyinde bulunan Safed kentinde doğdu. I. Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesiyle birlikte mülteci konumuna düşerek Suriye'ye göç etti. Şam Üniversitesi'nde hukuk alanında tahsil gördü. Bunun yanında Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kurulmasında da büyük rol oynadı. 1980 yılında da ülkesine zengin bir iş adamı olarak döndü. 1990 yılında yapılan Oslo görüşmelerine katılarak Filistin ve İsrail araşında uzlaşma sağlamaya çalıştı. Ancak bu girişimleri sonuçsuz kaldı. 2003 senesinde yapılan seçimlerde de ülkenin yeni başbakanı olan Abbas, El Fetih, Hamas ile İslami Cihad gruplarına şiddet eylemlerine son vermesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine 3 aylık bir ateşkes ilan edildi. Fakat Mahmud Abbas'ın İsrail'le yakınlaşma çabaları yurt genelinde büyük tepkiyle karşılandı. Ayrıca Yahudiler'in müslüman devlet adamlarına suikastler düzenlemesi sonucunda da bu barış fazla uzun sürmedi. Ateşkes, yeniden başlayan intihar saldırılarıyla ve Hamas lideri İsmail Ebu Şanab’ın füze saldırısında öldürülmesinin ardından bozuldu. Abbas, 6 Eylül 2003 tarihinde barış planının uygulanması için hazır olunmadığını gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Daha sonra 9 Ocak 2005 tarihinde yapılan seçimlere El Fetih adayı olarak girdi ve devlet başkanı seçildi.