İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen bilirkişi soruşturmasını tamamladı. İmamoğlu hakkında "yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edildi. Böylece İmamoğlu hakkında istenen toplam hapis cezası 23 yıl 3 aya ulaştı.
İddianame mahkemeye sunuldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İddianamenin kabul edilmesi durumunda İmamoğlu hakkında açılan dava sayısı beşe yükselecek.
İddianamede, İmamoğlu’nun bilirkişi S.B. hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçunu işlediği öne sürüldü. Ayrıca, hak yoksunluğu talep edilerek, ceza alması durumunda seçme ve seçilme hakkını kaybedeceği ve kamu görevinden men edileceği belirtildi.
İmamoğlu’ndan ilk açıklama
İddianameye ilişkin açıklamada bulunan Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak şu ifadeleri kullandı:
"Hakkımda 25 yıl hapis cezası istenen davaların altında Sayın Cumhurbaşkanının imzası vardır, başkasının değil. Kendisini mertçe mindere, sandığa davet ediyorum. Kasımpaşalı gibi davransın, Bizans oyunlarıyla yargı aracılığıyla ayak oyunları yapmayı bıraksın."
Gazeteciler hakkında da iddianame hazırlandı
İmamoğlu’nun basın toplantısında adı geçen bilirkişi S.B. ile telefon görüşmesi yapan ve bu görüşmeyi yayınlayan gazeteciler hakkında da iddianame hazırlandı.
Gazeteci Barış Pehlivan ve Halk TV Programlar Müdürü Kürşad Oğuz hakkında,
- "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek",
- "yargı görevini yapanı etkileme",
- "kayda alınan konuşmaların basın ve yayın yoluyla paylaşılması"
suçlamalarıyla 6 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, Seda Selek ve Serhan Asker için de 4 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istendi.
İmamoğlu bilirkişi hakkında ne demişti?
İmamoğlu, 27 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında bilirkişi S.B.’nin adını vererek şu açıklamalarda bulunmuştu:
"Bu bilirkişi, raporunu sundu ve benim ihalede sorumluluğum olduğunu iddia etti. Oysa ortada böyle bir rapor yok. Üstelik aynı bilirkişi, CHP'li belediyelerle ilgili birçok soruşturmada da görev aldı."
Bilirkişi S.B., İmamoğlu’nun açıklamalarından sonra hakkında karalama kampanyası başlatıldığını öne sürerek şikâyetçi oldu.
İmamoğlu hakkında istenen toplam hapis cezası 23 yılı geçti
İmamoğlu hakkında devam eden ve sonuçlanmayı bekleyen davalar şu şekilde:
- Beylikdüzü Belediyesi ihale davası: 3 yıldan 7 yıla kadar hapis isteniyor. Bir sonraki duruşma 11 Nisan’da görülecek.
- Ordu Valisi’ne hakaret davası: 2021’de 7 bin 80 TL para cezasına çarptırıldı, dosya Yargıtay'da bekliyor.
- YSK üyelerine hakaret davası: 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. İstinaf mahkemesinde 26 aydır karar çıkmadı.
- Başsavcı Akın Gürlek davası: 2 yıl 8 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor. İlk duruşma 11 Nisan’da.
İmamoğlu hakkında açılan davaların siyasi yasakla sonuçlanması halinde, belediye başkanlığı görevine devam edemeyeceği belirtiliyor.
İBB’den açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada,
"Türkiye siyasi tarihinin hakkında en çok hapis cezası ve 5 kez siyasi yasak istenen belediye başkanı Ekrem İmamoğlu oldu."
ifadeleri kullanıldı.