Gerçek haber halktan Taraf
35,9105 %-0.09
37,4251 %0.18
44,9579 %0.09
Gerçek Taraf / Samsun Haber GENEL Yaz Aylarında Kene Tehlikesi: Pikniklerde Sağlığınızı Riske Atmayın

Yaz Aylarında Kene Tehlikesi: Pikniklerde Sağlığınızı Riske Atmayın

Keneler Nasıl Hastalık Bulaştırır?

Dr. Mamçu, “Bağ, bahçe, tarla, orman, mesire yeri gibi yerlerde bulunan keneler, insan vücuduna tutunarak kan emme sırasında mikroorganizmaları bulaştırır,” dedi. Özellikle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıkların ülkemiz için önemli bir risk oluşturduğunu vurguladı.

Kene Tutunmuşsa Ne Yapılmalı?

Dr. Mamçu, kene tutunmuşsa çıplak elle dokunulmaması gerektiğini belirterek, “Kene, vücuda tutunduğu en yakın yerden kağıt mendil, bez, naylon poşet, eldiven gibi uygun bir malzeme ile çıkarılmalı. Çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır,” dedi.

Kene Kaynaklı Hastalıklar ve Belirtiler

Kenelerin taşıdığı çeşitli bakteri ve virüsler, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, kene kaynaklı ansefalit gibi hastalıklara yol açabilir. KKKA virüsünün bulaşması durumunda 3-7 günlük bir kuluçka süresini takiben ani ateş yükselmesi, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Dr. Mamçu, "Bu dönemde kişinin hastaneye başvurması ve tedaviye başlanması kritiktir," diye uyardı.

Kenelerden Korunmak İçin Alınacak Önlemler

Kenelerden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken şu önlemler alınmalı:

  • Vücudu örten giysiler giyilmeli.
  • Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı.
  • Açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtü serilmeli.
  • Hayvanların üzerindeki keneye çıplak elle dokunulmamalı.
  • Riskli alanlardan döndükten sonra vücutta kene olup olmadığını kontrol edilmeli.

Kimler Risk Altında?

Veterinerler, mezbaha işçileri, dış ortamlarda çalışanlar ve hayvancılıkla uğraşanlar risk altında. Dr. Mamçu, "Hayvan kesimi yapan işçiler eldiven ve uzun önlükler kullanmalı, infekte doku ve kan ile temas etmemeliler," dedi.

KKKA Virüsü ve Belirtileri

Dr. Mamçu, KKKA virüsünün Hyalomma cinsi keneler tarafından taşındığını belirterek, bulaşması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Virüs bulaşan kişilerde ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, ve kanama gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında derhal hastaneye başvurulması ve tedaviye başlanması önemlidir.

Yaz Aylarında Kene Tehlikesi: Pikniklerde Sağlığınızı Riske Atmayın
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *