Yapay Zeka ile İşlerin Dönüşümü
Yapay zekanın, ofis işleri, muhasebe, hukuk, sağlık ve müşteri hizmetleri gibi birçok sektörde değişimlere neden olduğunu vurgulayan Dr. Benli, “Bu süreçte rutin işlerde çalışanlara olan talep azalırken, yüksek vasıflı ve geleceğin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretebilecek kişilere olan talep artıyor. Çalışanlardan beklenen yetkinlikler değişiyor; bu yeni dönemde beklentileri karşılayamayan çalışanların iş gücü piyasasındaki talebi azalıyor. Çalışanlar, vasıflı işleri yapabilecek seviyeye getirilmelidir” dedi.
Yapay Zeka Rutin ve Tekrarlanan İşleri Azaltabilir
Yapay zekanın rutin ve tekrarlanan işlerde iş gücünü azaltma potansiyeline değinen Dr. Benli, “Örneğin, çağrı merkezlerinde kullanılan yapay zeka destekli sohbet botları, basit müşteri taleplerine kısa sürede yanıt vererek, çağrı merkezi çalışanlarının bazı görevlerini üstlenir. Ancak karmaşık sorunlar için yine insan çalışanlara ihtiyaç duyuluyor” şeklinde bilgi verdi.
Yapay Zeka Hukuk ve Gazetecilikte de Etkili
Yapay zekanın hukuk ve gazetecilik gibi alanlarda da etkili olduğunu belirten Dr. Benli, “Yapay zeka, hukuk alanında benzer davaları stajyer avukatlar yerine araştırabilir. Ayrıca, özgün olmayan haber içeriklerini üretebilir. Yapay zeka, hekimlere teşhis ve tedavi süreçlerinde yardımcı olabilir, radyologlar ve patologların işlerini kolaylaştırabilir. Yazılım geliştirme sürecinde de kaliteyi artırmak için kullanılabilir” dedi.
Yeni Meslek Grupları ve Etik Sorunlar
Dr. Benli, yapay zeka ile birlikte yeni meslek gruplarının ortaya çıkacağını vurguladı. “Yapay zeka etik uzmanlığı, yapay zekanın neden olduğu etik sorunları çözmek için yeni bir meslek dalı olarak gelişecek. Ayrıca, yapay zeka mühendisliği, robotik mühendisliği, veri bilimi uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı ve dijital pazarlama uzmanlığı gibi meslekler iş dünyasında öne çıkacak. Veri analizi, makine öğrenmesi, doğal dil işleme ve veri tabanı yönetimi gibi alanlara yönelik çalışanlara daha fazla ihtiyaç duyulacak” diye konuştu.