Tes-İş Sendikası'na bağlı işçiler Samsun, Ordu, Amasya, Tokat ve Çorum'da oturma eylemi gerçekleştirdi. Hayat pahalılığı, adaletsiz vergi sistemi ve kayıt dışı istihdam gibi sorunlara dikkat çekmek isteyen sendika üyeleri, mesai saati başlangıcında oturma eylemi yaparak tepki gösterdi.
Sıkıntılar Devam Ediyor
TÜRK-İŞ Konfederasyonu'nun eylem programı kapsamında, DSİ, EÜAŞ ve TEİAŞ işyerlerinde çalışan sendika üyeleri, Samsun'da mesai başlangıcında işyerlerinin önünde toplandı. Sendika üyeleri, hayat pahalılığı, satın alma gücündeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi ve mülteci istihdamı gibi çalışma koşullarındaki sorunları dile getirdi.
Bıçak Kemiğe Dayandı
TES-İŞ Samsun Şube Başkanı Emrah Baylan, toplumun büyük bir bölümünün geçim sıkıntısıyla boğuştuğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
"Mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir. Yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek için geçtiğimiz ay 81 ilde basın açıklaması yaptık. Ardından 26 Ağustos’ta Tekirdağ/Çerkezköy’de, 3 Eylül’de Zonguldak’ta on binlerce işçinin katıldığı mitingler düzenledik. Ancak, sabırlı olmamız istendi. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda, yüzbinler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz."
Gelir Adaleti Bozuldu
Baylan, hayat pahalılığının sürekli arttığına dikkat çekerek, gelir adaletinin hızla bozulduğunu vurguladı:
"Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, her gün zam geliyor. Büyükşehirlerde ev kiraları asgari ücretin üzerine çıktı. Eğitim masrafları altından kalkılamaz hale geldi. İşçisi, emeklisi kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor. Ülkemizde gelir adaleti hızla bozuldu, işçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı her geçen gün artıyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bir toplumda huzur olmaz."
Vergi Sistemi Düzenlenmeli
Başkan Baylan, adaletli bir vergi sisteminin önemine vurgu yaptı ve işçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini söyledi:
"Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda. Vergi sisteminde acil düzenlemeler yapılmalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmeli ve işçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir."