MetaMask dijital cüzdanının arkasındaki lider blockchain ve web3 yazılım şirketi Consensys, YouGov ile iş birliği yaparak “İkinci Küresel Görüş Anketi” bulgularını açıkladı. Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa’dan toplamda 18 bin kişinin katıldığı anket, Türkiye’den bin 215 katılımcıyla genişletildi. Araştırma, Türkiye’nin kripto farkındalığında küresel ortalamanın üzerinde olduğunu ortaya koydu.
Türkiye’de Kripto Farkındalığı ve Kullanımı
Ankete göre, Türklerin %95’i kripto varlıklardan haberdar olduğunu belirtirken, %59’u kripto varlıkların ne olduğunu anladığını ifade etti. Kripto varlık sahipliği de Türkiye’de oldukça yüksek: Katılımcıların %47’si geçmişte kripto satın aldığını belirtti. Ayrıca 55-65 yaş aralığındaki katılımcılar arasında kripto farkındalığı %99 gibi yüksek bir orana ulaştı.
25-34 yaş grubu, kripto kullanımında lider konumda. Bu yaş grubundakilerin %55’i ya hâlihazırda kripto varlığa sahip ya da daha önce satın aldı. Öte yandan, 55-65 yaş aralığı kripto ticaretinde en az aktif grup olarak belirlendi.
Türklerin Kripto Kullanım Motivasyonları
Kripto satın alan Türklerin motivasyonları arasında merak ve deneyerek öğrenme isteği (%20) ilk sırada yer alıyor. Kısa vadeli kazanç beklentisi (%17), arkadaş ve aile tavsiyeleri (%13), uzun vadeli yatırım düşüncesi (%11) ve geleneksel yatırım araçlarına karşı bir koruma arayışı (%9) diğer başlıca nedenler arasında.
Web3 Farkındalığı ve Veri Gizliliği
Web3 teknolojilerine dair farkındalık Türkiye’de %19 oranında, küresel ortalamanın (%24) gerisinde kalıyor. Katılımcılar arasında staking (%36), alım satım işlemleri (%22) ve web3 cüzdan kullanımı (%22) en yaygın web3 faaliyetleri olarak öne çıkıyor. Buna rağmen, Türklerin %77’si veri gizliliğinin önemini kabul ediyor ve çevrimiçi kimlikleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmayı talep ediyor.
NFT ve Kripto Cüzdanların Yükselişi
Ankette, Türk katılımcıların %44’ünün en az bir kripto cüzdanına sahip olduğu, %27’sinin ise NFT’lerden haberdar olduğu belirtildi. NFT sahiplik oranı %32’ye ulaşırken, katılımcıların %60’ı önümüzdeki 12 ayda NFT satın almayı planladığını ifade etti.
Blockchain ve Yapay Zeka Etkileşimi
Katılımcıların %49’u, blockchain teknolojisinin şeffaflık sağlayarak sahte haberler ve yapay zeka kaynaklı yanlış bilgilerin yayılmasını önleyebileceğine inanıyor. Blockchain ve merkeziyetsizlik, sosyal medya, bankacılık ve kamu altyapısı gibi alanlarda daha büyük bir potansiyel taşıyor.
Consensys CEO’su Joseph Lubin, blockchain ve merkeziyetsizlik kavramlarının veri gizliliği ve şeffaflık açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, web3’ün genişlemesini desteklemeye devam edeceklerini belirtti.