OĞUZ KOLBAŞI-HYUNDAI
Samsun'da faaliyet gösteren önde gelen otomotiv firmalarının temsilcileri, son dönemdeki ekonomik gelişmeler ve sektördeki durum hakkında açıklamalarda bulundular. Hyundai temsilcisi Oğuz Kolbaşı, ÖTV zammı söylentilerinin satışları etkilediğini belirtti. Firmalarının en ucuz aracının 40 bin lira, en pahalı aracının ise 180 bin lira olduğunu ve her iki fiyat aralığında da yoğun bir satışın olduğunu ifade etti. ÖTV zammının sıfır araçları olduğu kadar ikinci el araçları da hareketlendireceğini düşünen Kolbaşı, müşterilere yılbaşında araç fiyatlarında düşüş beklentisi olmadığını vurguladı. Satışların büyük bir kısmının kredili gerçekleştiğini belirten Kolbaşı, müşterilere sıfır faizli avantajlar sunulduğunu ve araç almak için şu anda uygun bir zaman olduğunu dile getirdi.
ERCÜMENT TEKCAN-TOYOTA
Toyota temsilcisi Ercüment Tekcan ise otomotiv sektörünün 15 Temmuz darbe girişiminden etkilenmediğini ve firmalarının en ucuz aracının 44 bin 900 lira, en pahalı aracının ise 145 bin lira olduğunu söyledi. Diğer markalarda zam dalgasının yaşandığını ancak Toyota'nın indirim politikası izlediğini belirten Tekcan, lüks araçlara olan talebin arttığını ifade etti. ÖTV zammının lüks otomobillerde satışları patlatacağını düşünen Tekcan, kredili satış oranlarının yüksek olduğunu ve genellikle pahalı araçların tercih edildiğini aktardı. Otomotiv sektörünün 2016 yılını beklentilerin üzerinde kapattığını belirten Tekcan, Toyota'nın yeni modellerine talebin arttığını söyledi.
DOĞAN UYAR-FİAT
Fiat temsilcisi Doğan Uyar, markalarının Samsun'da köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve bölgede tercih edilen bir marka haline geldiklerini belirtti. Uyar, 15 Temmuz sonrasında araç satışlarının arttığını ve aylık 2.5 milyon liralık kredi kullandırdıklarını açıkladı. ÖTV zammının yeni model EGEA'yı etkilemeyeceğini söyleyen Uyar, müşterilere yılbaşında fiyatların düşmeyeceğini ve ellerini çabuk tutmaları gerektiğini ifade etti. Fiat'ın genel olarak kredili satış yaptığını belirten Uyar, piyasaların iyi durumda olduğunu ve Samsun'da lider olduklarını vurguladı. Bölge nüfusuna oranla diğer bölgelere göre daha fazla araç satışı gerçekleştirdiklerini söyleyen Uyar, bu durumdan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
SERKAN ACAR-FORD
Ford temsilcisi Serkan Acar, firmanın en ucuz modelinin 48 bin lira, en pahalı modelinin ise 130 bin lira civarında olduğunu belirtti. Araç satışlarının her iki fiyat aralığında da başarılı olduğunu söyleyen Acar, ÖTV zammının henüz satışlara yansımadığını ancak ilerleyen dönemlerde etkili olabileceğini ifade etti. Ticari araç satışlarının binek araçlara göre daha fazla hareketli olduğunu dile getiren Acar, 15 Temmuz darbe girişiminin sektörü olumsuz etkilemediğini belirtti. Dolar ve avrodaki artışların fiyatlara yansıyabileceğini vurgulayan Acar, müşterilerin otomobil alımı konusunda acele etmeleri gerektiğini ve mevcut fırsatları iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.