Ukrayna, Lockheed Martin tarafından üretilen F-16'ları, vurucu güçleri ve dünya çapında kullanılabilir olmaları nedeniyle tedarik etmek istiyordu. Savaş uçağı, 20 mm'lik bir topla donatılmış olup, çeşitli bomba, roket ve füze türlerini taşıyabiliyor.
Landsbergis'in Açıklaması
Litvanya Dışişleri Bakanı Landsbergis, Çarşamba günü sosyal medya platformu X'te, "F-16'lar Ukrayna'da. Bir başka imkansız şey daha tamamen mümkün hale geldi." diye yazdı.
ABD'li Yetkilinin Onayı
Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, teslimatın tamamlandığını doğruladı. Ancak, Ukrayna hükümeti jetlerin teslim alındığını henüz resmi olarak doğrulamadı.
Norveç'ten Ek Destek
Norveç, Ukrayna'ya 6 adet F-16 hibe edeceğini açıkladı. Bu adım, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunma kapasitesini artırma çabalarına önemli bir destek sunuyor.
F-16'ların Önemi
Ukrayna, aylardır Batılı müttefiklerine F-16'lar için baskı yapıyordu. Bu jetlerin, Rusya'nın ateşlediği füzelere karşı koymada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyordu. Ancak, Batı, Ukrayna'yı gelişmiş silahlarla donatmanın Rusya ile savaşı daha da tırmandıracağı endişesiyle jetleri sağlama konusunda yavaş hareket etti.
ABD'nin Eğitimi ve Destekleri
ABD, ayrıca Ukraynalı pilotlara F-16'ları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdi ve ilk pilot grubunu mezun etti. NATO müttefikleri de Ukrayna'ya 60 savaş uçağı tedarik etmeyi taahhüt etti.
Biden'ın Onayı ve Müttefiklerin Katkıları
ABD Başkanı Joe Biden, Ağustos 2023'te ABD yapımı savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Bu karar, Kiev'in aylardır süren baskısı ve ABD yönetimi içindeki tartışmaların ardından alındı. Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, toplamda 60'tan fazla uçak sağlamayı taahhüt etti.
Ukrayna'nın İhtiyacı
Ukraynalı yetkililere göre, Ukrayna'nın Rus hava kuvvetlerini etkisiz hale getirmek için en az 130 F-16 savaş uçağına ihtiyacı var. F-16'lar, ses hızının iki katı hıza kadar uçabiliyor ve maksimum 3.200 kilometreden fazla menzile sahipler.