Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Golani, CNN'e verdiği röportajda Suriye'deki Beşar Esad rejimini devirmeye yönelik hedeflerinin değişmediğini belirtti. Golani, "Bu rejimi devirmek, devrimin ana amacı olmaya devam ediyor. Bu hedefe ulaşmak için elimizdeki tüm araçları kullanmak bizim hakkımızdır," dedi.
Ilımlı Mesajlar ve Azınlık Grupları
Golani, geçmişte HTŞ’nin azınlıklara yönelik ihlallerinin olduğunu kabul ederek, Kürtler, Aleviler, Dürziler ve Hristiyanlara yönelik ılımlı mesajlar verdi:
"Kaos dönemlerinde bazı ihlaller yaşandı, ancak bu sorunları çözdük. Kimsenin başka bir grubu ortadan kaldırma hakkı yok." Ancak bu açıklamalar, Batılı uzmanlar tarafından inandırıcı bulunmuyor.
Radikalizmden Ilımlılığa Geçiş?
2016’da El Kaide ile bağlarını kopardığını duyuran Golani, kendisini daha ılımlı bir lider olarak lanse etmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, HTŞ’nin hâlâ terör örgütü olarak kabul edildiğini ve bu imaj değişikliğinin stratejik bir adım olduğunu belirtiyor. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden Siyasal İslam uzmanı Thomas Pierret, Golani’yi "pragmatik bir radikal" olarak tanımlıyor.
Geçmişi ve Cihatçı Yolu
Golani, 1982'de Şam’ın Mazzeh semtinde varlıklı bir ailede doğdu. 11 Eylül saldırılarından sonra cihatçı ideolojiyi benimseyen Golani, Irak El Kaidesi’ne katılarak burada beş yıl tutuklu kaldı. Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte ülkesine dönerek El Nusra Cephesi’ni kurdu.
HTŞ ve İdlib’deki Kontrol
HTŞ lideri olarak Golani, rakip isyancı grupları birleştirerek İdlib vilayetinde hakimiyet kurdu. HTŞ, bu süreçte insan hakları ihlalleriyle suçlanmasına rağmen sivil bir hükümet kurarak devlet benzeri bir yapı oluşturdu.