15 Temmuz darbe girişiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) en iyi örgütlendiği alan olan eğitimde 43 bin öğretmeni açığa aldı. FETÖ’nün bin 17 özel okulu, 823 özel öğrenci yurdu ve 283 kursunun faaliyetleri sona erdirildi. Yine örgütün okullarında görev yapan 27 bin 800 öğretmenin lisansı da bu kapsamda iptal edildi. Açığa alınan öğretmenlerin ihraçları için çalışmalar başlatıldı. İhraç edilenlerin görev yerlerine bakıldığında, Doğu ve Güneydoğu’da FETÖ’nün etkisinin düşük olduğu görülüyor. 3 bin 487 kişi ile İstanbul, 2 bin 32 ile Konya FETÖ’nün etkin olduğu illerin başında gelirken, en düşük olduğu il ise 7 öğretmen ihracıyla Tunceli oldu.
ÖĞRETMEN İHRAÇLARINDA SAMSUN İLK 10'DA
Listelere bakıldığında FETÖ’nün eğitim alanında en güçlü olduğu iller de gözler önüne serildi. Buna göre Samsun, FETÖ'nün eğitimde en etkin olarak faaliyet gösterdiği iller arasında ilk 10 sırada yer aldı. İstanbul, Konya, Ankara, Bursa, Gaziantep, K.Maraş, İzmir, Manisa ve Kayseri'den sonra en fazla öğretmenin ihraç edildiği il oldu. İstanbul'da 3 bin 487, Konya'da 2 bin 32, Ankara'da bin 595, Bursa'da bin 116, Gaziantep'te bin 59, K.Maraş'ta 898, İzmir'de 870, Manisa'da 878, Kayseri'de 862, Samsun'da ise 776 öğretmen FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle OHAL kararnamesi kapsamında, önce görevden uzaklaştırıldı ardından da ihraç edildi.
MASUM OLANLAR DA ÖRGÜTE KARIŞTIRILDI
Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, Samsun'da eğitimde bu kadar fazla ihracın yaşanmasının kendilerini de şaşırttığını söyledi. İhraç edilen öğretmenlerle sendika olarak başvuruda bulunmaları halinde sürekli görüştüklerini ifade eden Güneysu, "Bir tek kişi de olsa masumsa, bu işlere bulaşmamışsa onlar iade edilmeli. Sap ile saman birbirine karıştırılmamalı. Sendika olarak bu hassasiyeti korumaya çalışıyoruz. Haksızlığa uğramış, masum olanların haklarını aramak için çaba gösteriyoruz. Önceki hafta görevden atılma listeleri yayınlandığında genel merkezimiz bir hukuk komisyonu oluşturdu. Siyasi iktidara ilettik. Masumiyetine inandığımız insanlar da işe karıştırılıyor diye kanaatlerimizi ifade ettik" diye konuştu.
200'ÜN ÜZERİNDE 'MAĞDURUM' ŞİKAYETİ
FETÖ mensuplarının masum insanların ihraçları üzerinden propaganda yaparak yandaş toplamaya çalıştığını da vurgulayan Nejdet Güneysu, "Terör örgütüne dahil olmuş insanlar da bu kalabalık içerisinde kayboluyorlar. Biz bu insanlara kendilerini savunma hakkı verilmesini, hangi suçtan dolayı görevimden atıldım ya da açığa alındım demesin istedik. Şu ana kadar 200'ün üzerinde kişi bize başvurdu. Bunların içinde benim üyelerim de var, başka sendikalardan olanlar da var, sendikasızlar da var. Yüzde 100 masumiyetine inandığımız, bu yapı ile hiç alakası olmayan ihbar ya da iftiralarla bu örgüte bulaştırılmış kişileri de Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşıyoruz. Bunu yaparken devletin işine asla karışmıyoruz. Biz sadece mazlum ve mağdur olduğunu belirtiyoruz, kanaat belirtiyoruz. Adam kriptodur, başka bağlantısı vardır. Onu biz bilemeyiz. Ama devlet sistemini oluştursun, yargısıyla soruşturmasıyla gereğini yapsın. Masum insanlar da mağdur olmasın" dedi.
EĞİTİMDE AKSAMA OLMAZ
Samsun'da yapılan öğretmen ihraçlarının okulların açılmasının ardından eğitimde çok fazla sıkıntıya yol açacağını düşünmediğini belirten Güneysu, "Atakum, Canik ve İlkadım'da yoğunlaşan norm fazlası öğretmenlerimiz vardı. Bu öğretmenlerimiz nedeniyle sıkıntı olacağı gözükmüyor. İdareci kadrosundan da çok fazla görevden alınan yok. Elbette ihraç edilen arkadaşlarımız için de üzülüyoruz. Ancak eğitimde bir akmasa olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.
Kaynak: gazetegerçek
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kişisel saldırılar yapmayın: Yorumlarınızda diğer kullanıcıları veya kişileri hakaret içeren ifadelerle suçlamayın veya aşağılamayın.
Irkçı, cinsiyetçi veya ayrımcı yorumlar yapmayın: Yorumlarınızda ırk, cinsiyet, etnik köken, din, cinsel yönelim veya herhangi bir ayrımcılık unsuru içeren ifadeler kullanmayın.
Yasa dışı faaliyetleri özendirmeyin: Yorumlarınızda yasa dışı faaliyetleri özendiren veya teşvik eden ifadeler kullanmayın.
Özel bilgileri paylaşmayın: Yorumlarınızda başkalarının özel bilgilerini paylaşmayın, bu bilgiler kullanıcıların adını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini veya diğer özel bilgileri içerebilir.
Spam ve reklam yapmayın: Yorumlarınızda spam veya reklam içeren ifadeler kullanmayın. Yorumlarınızın reklam içermemesine özen gösterin.