Yaşlanmanın Doğal Bir Sonucu: Bel Fıtığı
Bel fıtığının, omurga kemikleri arasındaki disklerin bozulması ve omuriliğe doğru yer değiştirmesi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Op. Dr. Emre Ünal, “Bel fıtığı, yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar ve bir hastalık değil, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır” dedi. Ancak sinirleri ezmeye başladığında veya ağrıya neden olduğunda hastalık haline geldiğini belirtti.
Yüzme ve Bel Fıtığı İlişkisi
Op. Dr. Emre Ünal, yüzmenin bel fıtığına iyi gelip gelmediği konusundaki soruları yanıtladı. Yüzmenin tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırdığını ve kalp-damar sistemini desteklediğini belirten Ünal, “Ancak yüzmenin bel fıtığını önleme konusunda diğer sporlara göre bir farkı yoktur” dedi. Ayrıca yüzme, her ortamda kolayca yapılabilecek bir spor olmadığı için düzenli yapılması da zordur.
Soğuk Mevsimlerde Yüzmenin Riskleri
Soğuk havalarda yüzmenin bel ağrısına neden olabileceğini belirten Ünal, “Kapalı bir havuzda bile yüzdükten sonra soğuktan korunamamak bel ağrısına ve gribal enfeksiyonlara yol açabilir” dedi. Yüzmenin, en az 10 dakika boyunca doğru postür ve ritimle ara vermeden yapılması gerektiğini, ancak toplumda çok az kişinin bu şekilde yüzebildiğini ekledi.
Yüzmenin Bel Fıtığına Faydası: Bir Fark Yaratmıyor
2016 yılında Avrupa Omurga Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir makaleden bahseden Ünal, “Yarışmalara katılan yüzücüler ile hiç spor yapmayan 200 kişi karşılaştırılmış ve iki grup arasında bel fıtığı gelişimi konusunda belirgin fark görülmemiştir” dedi. Yüzmenin genel sağlık açısından faydalı olduğunu, ancak bel fıtığını önleme konusunda diğer sporlara göre bir avantaj sağlamadığını belirtti.
Spor Yapmak Şart, Ama Yüzme Şart Değil
Dr. Emre Ünal, doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığına faydalı olduğunu vurgulayarak, “Bel fıtığı olan veya ameliyat olmuş bir kişinin hayatında mutlaka spor olmalı. Ancak bu sporun yüzme olma zorunluluğu yok. Kişi, zamanına ve kişisel zevklerine göre spor seçmeli” dedi.