ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) raporuna göre, 2024 yılında dünya genelinde 124 gazeteci öldürüldü. Bu ölümlerin yüzde 70’inden İsrail’in sorumlu olduğu belirtilirken, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da en az 85 gazeteci İsrail tarafından hedef alındı.
Gazetecilere Yönelik Saldırılar Arttı
CPJ tarafından yayımlanan rapor, 18 ülkede gazetecilere yönelik saldırıları belgelendirdi. 2024 yılı, basın mensupları için en ölümcül yıl olarak kaydedilirken, İsrail’in Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da gazetecileri hedef aldığı vurgulandı.
CPJ CEO’su Jodie Ginsberg, savaş bölgelerinde çalışmanın her zaman risk taşıdığını ancak İsrail’in saldırılarında öldürülen gazetecilerin sayısının eşi benzeri görülmemiş olduğunu belirtti.
Ginsberg, bazı vakalarda İsrail’in öldürdüğü kişilerin gazeteci olduğunu bildiğini ve buna rağmen hedef aldığını ifade ederek şunları söyledi:
"Eğer İsrail, gazetecilerin kimliklerini bildiği halde onları öldürdüyse, bu bir savaş suçudur. Bazı durumlarda bunu biliyoruz çünkü İsrail, bu kişileri öldürdüğünü açıkça kabul etti."
Tarihin En Ölümcül Yılı Kaydedildi
CPJ raporuna göre, 2024 yılı gazeteci ölümlerinin en fazla yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti. Önceki rekor ise 2023 yılında, yine İsrail’in saldırıları nedeniyle kırılmıştı. 2023 yılında 103 gazeteci öldürülmüştü.
Bundan önceki en yüksek gazeteci ölümü, 2007 yılında Irak Savaşı’nın en yoğun olduğu dönemde yaşanmış ve 81 gazeteci öldürülmüştü.
Raporda ayrıca, İsrail’in 85 gazeteci öldürerek "bir yıl içinde en fazla gazeteci öldüren ülke" olduğu vurgulandı.